2011. március 7., hétfő

Meg Rosoff:Majd újra lesz nyár...


"..Az ösvények isten ajándékai azoknak az embereknek ,akik messzire indulnak,de nem akarnak rendes utakon menni."

Daisy New Yorkból repül Angliába,hogy unokatesóival töltse a nyarat,hogy felejtsen,hogy többet megtudjon az édesanyjáról és hogy talán újra enni kezdjen.

A négy unokatestvér a rengeteg állat és a gyönyörű környezet elvarázsolja a lányt.Szinte észre sem veszi és szerelmes lesz. A gyerekek egy terror cselekmény miatt magukra maradnak de élvezik az önállóságot ,hogy nincs felnőtt aki határokat szabna ennek a mesés nyárnak.

Bár pontos évszámot nem ír a könyv,mostanában játszódik a történet van mobiltelefon,internet,tévécsatornák milliói mégis a gyerekcsapat az eldugott kis Angol farmon teljesen magára marad.Aztán a terror cselekményekből háború lesz-erről szinte semmit sem tudunk meg,hogy ki,miért,mikor stb.Mondjuk nekem nem volt ezzel kapcsolatban hiányérzetem.

Miután egyre kevesebb ennivaló lesz,és egyre gyakrabban zaklatják őket a gyerekeknek már hiányzik egy határozott felnőtt az életükből.Annál is inkább mert Daisy és unokatestvére Edmond tiltott utakra téved.Az első szerelem minden velejárójától szenved és lángol a két tizenéves-nekem a könyvben csak ez a része volt kérdőjeles.Semmi közelebbit sem tudunk meg róluk,az érzéseikről.

A háború kiteljesedik a gyerekeket elszakítják egymástól.Daisy a kilencéves Piperrel marad,akik a sok-sok sodródás után úgy határoznak,hogy hazamennek a fiúkhoz....

Olyan vékonyka kis könyv,mégis hihetetlen mennyi történés fér bele.Nagyon tetszett,hogy bár tizenévesekről van szó mégis a vidéki életnek köszönhetően milyen önállóak.Tudják,hogy nem a dobozban terem a tej,és azt is,hogy vigyázniuk kell a kisebbekre.Teljesen természetes,hogy gondoskodniuk kell a farmról a kertet is beleértve. Daisy nem is sejtette,hogy a nehéz hónapok alatt milyen hasznát veszi majd a cserkész tudásának.Daisy szarkasztikus humora végig jelen van a könyvben,nagyon tetszett minden megszólalása.

A könyv remekül érzékelteti,hogy a háború bármikor is tör ki az emberek ugyanúgy lesüllyednek az állatok szintjére,és úgyanúgy minden nap meg kell küzdeni a túlélésért.

Daisyt ,Edmondhoz fűződő szerelem tartja életben.Hat év múlva visszatér a házba ahol éjszakákon át ölelték egymást....

"Elmondom, mi történt.Itt és most -az én könyvemben."

Nagyon szép,kedves,szomorú,megható történet.Hangulatában nagyon hasonlít a Nyáron történt-hez ,bár teljesen más a két sztori.Nagyon olvastatja magát,nekem két délután elég volt hozzá.

A borító nekem nagyon tetszik,főleg,hogy a pillangók repkednek az első oldalon is.



2 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon szerettem ezt a könyvet!

Csenga írta...

Nekem is kedvenc lett!!