2010. október 8., péntek

Jay Asher:Tizenhárom okom volt...

Mostanában ez a második olyan könyv amit olvastam és amely az öngyilkosság miértjét boncolgatja.Az előző könyvben idős emberek,ebben pedig egy tini oltja ki saját életét.

Hannah úgy dönt nem érdemes tovább élnie...de az itt maradtaknak még megüzeni mi is volt az a tizenhárom ok ami miatt megtette.Nekem kicsit úgy tűnt nemcsak a magyarázat hanem a bosszú miatt is folyamodott ehhez a módszerhez,hiszen mindenki értetlenül áll Hannah tette előtt,így viszont megnevezi a személyeket ,okokat...reszkessetek bűnösök!Hannah mindent elmesél hét kazettával amit mindenki megkap akinek neve és története szerepel a kazettán.

Az egyik érintett Clay akihez csatlakozunk a kazetták meghallgatásakor.Valahogy az elején éreztem,hogy Clay nem mint bűnös fog szerepelni...

Hogy még izgalmasabb és fel fokozottabb legyen a hangulat,nemcsak a Hannah "hangját" halljuk,hanem közben Clay érzéseit is,és zajlik Clay élete is.

Hannah alapvetően minden helyzetbe csak belesodródott,és nem igazán tett ellene semmit.Nagyon gyenge,sebezhető lány.Én el nem tudtam volna képzelni,hogy hasonló szituációkban úgy viselkedjem mint Ő.Amit nagyon hiányoltam az a szülők...összesen ha két mondat erejéig megjelennek a könyvben sokat mondtam.Az rendben van,hogy az ember egy új iskolában nehezen szerez barátokat,akadnak nehéz pillanatok,de hogy ezt nem tudja megosztani az égvilágon senkivel???A régi iskolában hagyott barátok?rokon?nagyszülő,Szülő????Ők hol voltak???

A szavak ereje itt ebben a történetben még inkább felnagyítódik.Amit egyszer kimondunk azt nem szívhatjuk vissza.

Hannah nem tudta megvédeni magát,kiállni önmagáért.Tiniknek szülőknek én kötelező olvasmánnyá tenném.

Tetszett, hogy az íróval készült egy mini interjú amit a könyv végén olvashatunk.Ebben pici bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé.



2 megjegyzés:

'Rika írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
orsolya* írta...

Szia!
Abban igazad van, hogy ilyenkor hol voltak a szülők és a többi! Viszont szerintem amikor Hannah eldöntötte, akkor utána már teljesen ,,másképp gondolkodott". A mini interjú nekem is tetszett :)A szavak ereje pedig háát igen....
Én is írtam a könyvről véleményt [ www.secretbooklist.freeblog.hu ]
Sőt még ha érdekel, fan trailer-t is csináltam, ami YouTube-on is fent van!