2010. július 18., vasárnap

Tahir Shah: A Kalifa háza

Tahir Shah író, újságíró és valóban a Kalifa házában él Casablancában. Éppen ezért érdekes ez a regény, mert tulajdonképpen igaz történet.

Tahir eredetileg afgán származású és Londonban él kis családjával, ám szeretne kitörni a nyugati világ mókuskerekéből, így egy napon felpakolja a családot és Marokkóban telepszik le. A véletlen sodorja útjába a Kalifa házát, amelybe azonnal beleszeret. Nekünk európaiaknak az épület, a birtok a leírások alapján kissé megalomán lehet, mert bizony nem kicsi egyik sem. A főépület mellett van számtalan melléképület, medence, szökőkút, teniszpálya a birtokon, maga az épület pedig vagy 20 szobát számlál... Ahhoz képest, hogy a szegénynegyed tőszomszédságában található, eléggé fényűzőnek tűnik. Mégis hosszú évek óta lakatlanul áll, a regényből kiderül, hogy miért.

A neten rákerestem a házra és szerencsére találtam róla képeket, teljesen beleszerettem.
Ám a történet elején még nem így nézett ki, mivel sok éve lakatlan volt, lepusztult volt minden. A Shah család ilyen körülmények között költözik belé, megörökölve a három marokkói őrt, akik az ingatlanra vigyáztak sok éve.

Az egész sztorit tulajdonképpen az épület felújítása, szépítgetése foglalja keretbe. De természetesen nem csak erről van szó, hiszen az ügyintézés és munka közepette elég pontos képet kapunk a marokkóiak életéről, felfogásáról, hitéről. Legkényesebb pontjai a marokkói kultúrának Tahir számára a dzsinnek. Amikben minden marokkói - legyen egyszerűbb vagy műveltebb, akár európai módra élő ember - maradéktalanul hisz, hiszen a Korán is említi őket... Mindent rá lehet kenni a dzsinnekre ugyanis, ha valami nem sikerül, balul sül el, biztos, hogy őket okolják.
Ilyen és még ilyenebb nehézségekkel kell megbirkóznia a családnak. Érdekes dolgokat tudhatunk meg a munkások, szakemberek felfogadásának módjától kezdve a munkamorálon keresztül a koldusokkal való bánásmódig sokmindenről.

Akit érdekel ez a kultúra, de nem vágyik tankönyvszerű ismeretekre, annak bátran ajánlom ezt a könnyed regényt, biztos, hogy jól fog mulatni és a marokkói mentalitást is megismeri.




Kiadja: Tericum Kiadó

Nincsenek megjegyzések: