2010. április 8., csütörtök

Alan Bennett:A királynő olvas


Eléggé megdöbbentem mikor előrendelés után átvettem a könyvet...ugyanis kicsi is és rövid is.De ennyiben ki is merül a negatív jellemzők sora.A mindössze 151 oldal csupa báj,és mosolygás.Az már az én hibám,hogy soha!!!nem nézem meg hány oldal is a könyv amibe beleszerelmesedek...csak megrendelem és kész.

A történet szerint az Angol királynő,éli átlagosnak nem mondható életét,tele fogadásokkal,kötelező látogatásokkal,mindenféle fajta avatással,átadóval és egyebekkel.Egyik nap a királynő nyugalmát a kutyái zavarják meg illetve egy mozgó könyvtár...a királynő,hogy ne tűnjön udvariatlannak kikölcsönöz egy könyvet,és...és elveszett.Attól a naptól kezdve süthet a nap,eshet az eső,lehet korán reggel vagy késő este, a királynő falja a betűket.

Szerintem minden szenvedélyes olvasó ugyanazokkal az érzésekkel szembesül mint a királynő,mégis megmosolyogtató volt a lelkesedés,és a vágy hogy minden könyvet elolvassunk.

A királynő igazán nem válogatós Henry James,Kazuo Ishiguro,Alice Munro-könyvei mind mind a listáján szerepeltek,utóbbival személyesen is találkozott.

Az királynő új hobbijának senki sem örül az udvarnál és mindent el is követnek,hogy felhagyjon ezzel a rossz szokásával,de mind hiába,a tervek és fondorlatok nem várt döntésre késztetik a királynőt....

".....a herceg bekukkantott az ajtón.

-Minden rendben, öreglány?

-Hát persze.Csak olvasok.

-Már megint?-a herceg fejcsóválva indult tovább."

Nem hittem volna,hogy ez a kis történet így leköt majd,és ennyit fogok nevetni.A borító tökéletes,és minek után tudom mit rejt a kis könyvecske,nagyon ajánlom utazáshoz,a legkisebb táskában is kényelmesen elfér.



Nincsenek megjegyzések: