2009. július 19., vasárnap

Dennis Lehane: Titokzatos folyó


szeee véleménye

Eljött a nagy pillanat. Tizeniksz év után krimit vettem a kezembe! Utoljára valamikor tizenéves korom körül olvastam ilyesmit.

És milyen jót sikerült választanom!

Nem gondoltam volna, hogy valaha ilyet írok, de úgy látszik lehet ebben a műfajban is zseniálisat alkotni. Mert azon felül, hogy maga a történet annyira nem ütős, bár tagadhatatlanul izgalmas, egyszerűen profin van megírva. Lehane nem csak az eseményeket mutatja be nagyon élően, mintha egy filmet látnánk maguk előtt (nem csoda, hogy megfilmesítették, mert minden egyes jelenete vászonra kívánkozik) de mindenféle eszmefuttatásokat fogalmaz meg a legkülönfélébb témákban mint öregség, gyerekvállalás, rap és még sok minden más, és ez tökre tetszett. Ilyesmit még nem igazán tapasztaltam krimi esetén. A karakterei is nagyon jól kidolgozottak, árnyaltak, valóságosak.

A történet elég bonyolult, sokszereplős, de melyik krimi nem az? Három gyerekkori jóbarát egy gyilkosság kapcsán sok év után újra találkozik. Az események kapcsán pattanásig feszült légkör alakul ki közöttük. Az egyikük lányát ugyanis megölik, a másikuk nyomoz az ügyben, a harmadik pedig ki lehetne ezek után, mint az egyik gyanúsított... Izgalmas és sokrétű történet bontakozik ki a gyilkosság kapcsán, ahol a múltba és a szereplők lelkének legmélyére nyúlva érthetjük meg az események mozgatórugóját.

Csak ajánlani tudom ennek a kitűnő írónak ezt a kicsit filózós, nagyon lélekbúvár krimijét. Nekem itt van már a polcomon a Vihar-sziget is tőle.




Erika véleménye

Ha előbb tudom, hogy ez a könyv egy évekkel ezelőtt látott, belőlem nagy tetszést kiváltott film alapja, előbb elolvastam volna, főként hogy Sean Penn volt az egyik főszereplő (nyammm...). :-)


Adott három jóbarát, Jimmy, Sean, Dave. Bár a barátság szó számomra itt egy kicsit túlzás. Inkább egymástól való függőségnek mondanám. Dave függése különösen szembetűnő. Ő a szerencsétlen, hátrányos helyzetű fiú, aki csak egyfolytában lóg a két menő haver oldalán, lovagol az ő általuk keltett hullámokon. Ráadásul még abba a bizonyos autóba is beszáll...

Ez a tény megváltoztatja, befolyásolja mindhárom fiú életét!

Hirtelen ugrunk jó pár évet, a srácok már felnőttek. Mindegyiknek családja van, ilyen-olyan... És akkor történik egy szörnyű gyilkosság, amely megrázza az egész várost. Gyanúk, sérelmek, nyomozások indulnak meg hivatalos és önkéntes szinten is. De hogy ennek mi az eredménye, azt nem árulom el!

Mindhárom fiú/férfi gondolatába, érzéseibe, mélyen betekinthetünk. Nagyon jól ki van dolgozva a főszereplők jelleme.


Az egész krimi nagyon titokzatos, sejtelmes, izgalmas. Sokkal jobban tetszett, mint a Viharsziget!

Nincsenek megjegyzések: