2009. május 17., vasárnap

Christopher Paolini - Brisingr


„Az az ember, aki önmagánál nagyobb dologért harcol, játszva levág száz ellenséget is!”

A Brisingr a tetralógiává hízó Örökség triológia harmadik része. Már csupán oldalszámban is monumentális alkotás a maga 764 oldalával. A történetben tovább folytatódik Eragon és Saphira küzdelme a vardenek oldalán az Alagësia-t leigázó Galbatorix ellen. A Birodalom megdöntésére szövetségre lépnek a vardenek törpök, tündék és urgalok is. Ez az összefogás számtalan ellentétet hoz felszínre a fajok különbözősége miatt, amit Nasuada-nak a vardenek vezetőjeként kell elsimítani. Roran beáll a vardenek közé és sikeres összecsapásai után társai hősként tekintenek rá. De nem csak a túlélés miatt, hanem Katrina-ért is küzd.
Eragonra még nagyobb terheket ró a háború, ám ezek a megpróbáltatások formálják igazi Lovassá. Nemcsak Galbatorixot kell legyőznie, hanem saját testvérét és sárkányát is. A szövetség megerősítése miatt ellátogat a törpök birodalmába, ahol merényletet követnek el ellene, majd meglátogatja Saphira-val tanítóit Du Weldenvarden szívében Ellesmérában. Rövid látogatásuk alatt újabb titkokat tudnak meg a múltból, amelyek segíthetik a végső győzelmet.

Christopher Paolini 15 éves korában kezdte el írni a sorozat első kötetét az Eragon-t, amely először 2001-ben jelent meg. 2005-ben jelent meg a második és 2008 szeptemberében a harmadik kötet. A magyar fordításra 2009 áprilisáig kellett várni. A Brisingr-ben egyértelműen érezhető, hogy az időközben felnőtté váló Paolini írói stílusa is fejlődik. Bár a könyv elég hosszú, mégsem lehet unatkozni egyetlen oldalnál sem, magával ragad és elrepít a háború dúlta Alagësia-ba ahol a szeretet, a barátság és hűség még mindig fontosak.

Ajánlom a könyvet mindenkinek aki szereti a fantasy-t, érdekel a kardkészítés vagy egyszerűen csak a sárkányos történetek, de mindenképpen érdemes az előzményeket is olvasni, mert úgy válik teljessé.



Atra esterní ono thelduin!

Nincsenek megjegyzések: