2009. április 14., kedd

Libba Bray - Rettentő gyönyörűség

A történet az 1800-as évek végén játszódik. Gemma Doyle indiában él családjával. 16 éves és olyan mint minden más tinédzser. Utálja Indiát, a meleget a tömeget és mindenáron Angliába akar menni. Egy nap azonban minden megváltozik. Gemma átéli első látomását lesz, majd relytélyes körülmények között elveszíti édesanyját. Teljesedik szíve vágya, édesapja a londoni Spence akadémiára iratja be.
Gemma nagyon zárkoózott és anyja halála miatt folyamatosan magát hibáztatja, így nem könnyű beilleszkednie a szigorú irott és íratlan szabályok szerint működő iskola diákjai közé. Itt az iskolában lassan ráébred arra, hogy mekkora hatalom relytőzik benne, és végül bekerül az iskola legnépszerűbb lányainak körébe. A lányokkal átélt természetfeletti utazások során megtudja, édesanyjának miért kellett meghalnia és megismeri képességeit,és egy teljesen új világot.
Libba Bray könyve a Könymolyképző kiadó gondozásában jelenet meg és a Vörös pöttyös könyvek családjába tartozik a Twilight-hoz hasonlóan. A Viktoriánus kor szigorú szabályait tárja elénk a hatalmas szoknyák és fűzők világával, ahol a nőknek csak egy célja lehet, a gazdag férj és gyerekek. Azonban Gemma és még néhány lány más utat választ, és ezért áldozatot kell hozniuk.

Az írónő nagyon valóságosan ábrázolta a lányiskolák életének sötét oldalát. A kiközösítést, megfelelni vágyást, megalázást és a szépség hatalmát. Fordulatos olvasmány, ahol kicsit háttérbe szorul a fantasztikum és néhány részletet még a végén is homály fed. pl.: Nem tudjuk meg hogy ki is valójában Kirké és, Raksana pozitív vagy negatív karakter.
Ajánlom mindenkinek aki szereti az olyan fantasy regényeket ami tartalmaz bőven valóságos elemeket, de csak 16 év felett, hiszen a kiadó is ezt ajánla.


„Senkit sem ismerhetünk meg teljesen. Ezért a legfélelmetesebb elfogadni valakit, hittel és bizalommal, és reménykedni, hogy ő is így fogad el minket.”


„A dolgok önmagukban, önmaguktól nem jók, vagy rosszak, csak az teszi őket egyikké, vagy másikká, hogy mit kezdünk velük.”








Egy negatívumot azonban említenem kell. Magából a könyvből nem derül ki hogy ez egy triológia első része. Ezt azért illett volna az olvasó orrára kötni.


Gemma Doyle Triológia:

2 megjegyzés:

Csenga írta...

Szerintem az (is) jó volt a könyvben,hogy a szerző olyan karaktereket is életre keltett akikről mi dönthetjük el,hogy szimpatizálunk velünk vagy sem.

ladyBird írta...

Igen szerintem is jó.

Én azért egy két helyen elfért volna lábjegyzetet.