2008. június 12., csütörtök

Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe

XIX. század, London, arisztokrácia.

Dorian Gray, a kivételes, lenyűgöző szépségű, romlatlan, bájos arcú, ártatlan fiatal férfi egy festő barátja otthonában – miközben egy festményhez modellt ül – megismerkedik Lord Henry Wottonnal. A találkozás a fiú számára végzetesnek bizonyul…

Lord Wotton szerint az életben az egyetlen érték a szépség, és az élet értelme a vágyak kielégítése és az érzékek csillapítása.

Dorian élete megváltozik, kinyílik számára a világ, új, eddig nem látott élményekben van része. A cél szentesíti az eszközt, bármi áron elérni a gyönyört és megtartani a szépséget.

A fiú kívánsága – mely szerint a róla festett kép öregedjen, rajta viszont ne látszódjon az idő múlása – valóra válik. A bűnös, kicsapongó élet ellenére Dorian szép és üde marad, ártatlan arcára tekintve senkinek nem jut eszébe bármi rosszat feltételezni róla. A festmény viszont öregszik, arcán a vonások folyamatosan változnak és magukban hordozzák Dorian bűneit.

Többet nem írnék a történetről, mert akkor nem lesz érdekes elolvasni, legyen elég ennyi ízelítőnek…

Amiért tetszett a könyv:
- Időtlen téma: az élet értelmének keresése, öregedés, hedonizmus, dekadencia
- A szellemes, intellektuális, irónikus párbeszédek
- Nehéz, filozofikus gondolatok könnyed, olvasmányos formában tálalva

Megjegyzés: A könyv eredeti címe: The Picture of Dorian Gray, ellentétben a magyar címmel, ahol arcképről van szó. A kép, amiről a regényben szó van, egész alakos.

Ez egyébként Oscar Wilde egyetlen regénye, eredetileg 1890. június 20-án a Lippincott's Monthly Magazine-ban publikálta.

Ajánlom fiataloknak és lélekben fiataloknak…..



Eredeti cím: The Picture of Dorian Gray

Ulpius-ház Kiadó

344 oldal
Fordította:Kosztolányi Dezső

1 megjegyzés:

spg írta...

Nekem félúton visszakerült a polcra, túl sokat filozofáltak benne... De egy ígéret köt ezért egyszer majd befejezem.