2008. május 29., csütörtök

Waris Dirie: A sivatag virága

Szomália. Kelet afrikai ország, szomszédai Etiópia, Kenya és Dzsibuti. Beszélt nyelv a szomáliai. Vallása mohamedán, melynek egyik a nőkre ható fő előírása: a női nemi szerv körülmetélése.

Waris Dirie. A 90’-es évek egyik legfizetettebb topmodellje, neve sivatagi virágot jelent. Szomáliában született 1965-ben, Londonban fedezték fel 1983-ban. 5 éves korában elvégezték rajta a körülmetélést.

Évekkel ezelőtt olvastam a Nők Lapjának egyik számában, az aktuális könyvéből kiragadott részleteket. Annyira megrázó volt, annyira felkavaró, hogy eldöntöttem ezt a könyvet elolvasom. Aztán valahogy elsiklott a dolog és sajnos már nevéről és a könyv címéről is megfeledkeztem.
Aztán pár hete eszembejutott ez a könyv. Hosszas keresgélés után akadtam rá az interneten, és szinte azonnal ki is kölcsönöztem a könyvtárból.

Waris Dirie elmeséli életét egészen addig, amíg azt az ominózus interjút nem adta, melyben őszintén vall „felnőtté avatásáról”. Kamaszként szökött el nomád családjától, miután megtudta, hogy apja igen jutányos áron egy öreg emberhez kívánja feleségül adni. A városban élő családtagoknál lel menedékre, hol egyiknél, hol másiknál. Aztán páratlan lehetőséget kap: egy másik rokonnál, Londonban dolgozhat hosszú ideig. Itt egy fotós felfedezi és a többi már történelem.

Ha a könyvrészletek megráztak, maga az egész sokkolt. Amikor véres és kegyetlen pontossággal írja le a körülmetélése történetét, akkor a kezemben reszketni kezdett a könyv, és egyszerűen le kellett állnom az olvasással. Magáról a körülmetélésről hallottam már, de ennyire pontos részletezéssel nem próbálkozott előtte senki. Nem árulom el teljes részletességében a folyamatot, de legyen elég annyi, hogy ez még annál is barbárabb és kegyetlenebb, mint amennyit eddig hallottunk róla. És nem csupán vágnak, hanem varrnak is. Tulajdonképpen az egész nemi szervet összevarrják, hogy a férjnek minél jobb legyen…

Az egyetlen válasz arra, hogy miért csinálják ezt tulajdon lányaikkal a következő: mert csak így tudják férjhez adni őket. Próbálkoznak még vallási okokra is hivatkozni, de a mohamedán vallás ezt sehol nem írja elő, ez tulajdonképpen egy hagyomány.

A szomáliai közösség erről nem beszél idegenekkel, Dirie az első, aki vállalta a reflektorfényt, és szót mert emelni ez ellen. Harca kemény és küzdelmes, de nem adja fel a reményt, hogy eljön az a nap amikor már nem kell a mohamedán kislányoknak ezt a „szertartás” átélni, nem fognak több ezren évente belehalni a fertőzésekbe és a vérveszteségbe. És megadatik nekik majd a nemiség szabadsága is, hogy a házaséletet ők is legalább úgy élvezhessék mint férjeik.



Életéről 4 könyvet jelentetett meg eddig, ez az első.



Ui: azért az eredeti borítót tettem be, mert a magyar verzióról csak nagyon kicsi képet találtam.

Frissítés: a bejegyzésem óta filmet is forgattak a könyv alapján, a hazai mozik május 20-án kezdik vetíteni.




Eredeti cím: Desert Flower
Borostyán, 2008.05.28.

Nincsenek megjegyzések: